HTML

Bemutatkozás

Utolsó kommentek

2009.08.04. 08:30 rozyka

Modern idők állás- és munkaerő keresése

Köszönhetően az internetnek és az egyre szaporodó számban megjelenő és népszerűsödő social networking oldalaknak, a cégek toborzási stratégiája és a munkakeresés is kezd nagy fordulatot venni.

Habár Magyarország eléggé le van maradva ezen a téren, szerintem csak idő kérdése, hogy ide is begyűrűzzön az új módi. Úgyhogy melegen ajánlom, a friss álláskeresőknek, hogy kezdjenek az interneten és a social networking szolgáltatóknál aktívan jelen lenni.

A hagyományos internetes álláskereső oldalakon való részvételhez képest, a social networking oldalakon való emberi erőforrás vadászat a cégek számára számos előnnyel bír: 1. Ingyen van vagy legalábbis olcsó. 2. A célközönséget sokkal jobban lehet megtalálni. 3. Az önéletrajzon túl az esetleges jövőbeli munkaerőről sokkal többet lehet megtudni, személyes információk is kiderülnek és a személyi karakterről is képet lehet kapni. 4. Azokhoz is eljut az állás híre, akik éppen nem keresnek aktívan munkát.
Néhány főbb és már működő csatorna:
LinkedIn
Professzionális célú közösségi oldal. A felhasználók teljes szakmai önéletrajza (vagy amennyit elárulnak belőle) megtalálható, kollégák, üzleti partnerek ajánlásaival. Aranybánya a cégeknek és még csak nem is kell fizetni érte (legalábbis a nézegetésért). Aki ott jelen van, az pedig akár nyugodtan várhatja is csak a sült galambot, én is több tucat megkeresést kaptam már állásajánlatokkal. A cégeknek lehetőségük van azonban hirdetni is, így munkakeresőknek érdemes azt is követni. Minél szélesebb a network-öd, annál nagyobb eséllyel találnak rád, illetve találhatod meg az éppen neked szóló hirdetést vagy kapcsolatot.
Facebook, MySpace
A legismertebb szociális hálók, amik eredetileg barátokkal, ismerősökkel való kapcsolattartása jött létre. Manapság azonban már szinte minden nagyobb cég fent van Coca Cola-tól a Nasa-ig, és az online marketingen túl álláshirdetéseket is felraknak időnként. Tehát, ha nagy álmod valamelyik nagy vállalathoz bekerülni, akkor minimum, hogy felveszed az említett oldalakon „ismerős”-nek, és elkezded követni a híreiket, kommentelsz hozzájuk ergo megismerteted magad velük.
Blogok
Meglehetősen indirekt módszer álmaid állásának megtalálására, munkaigényes és bizony meg kell dolgozni vele. De működik. Akár személyes, akár szakmai blogod van, ha jól csinálod, plusz aktívan részt veszel vele az online érdekeltségi körben (kommentelsz a hasonló blogokra, oldalakra, belinkeled a kapcsolódó bejegyzéseidet stb.), akkor szépen duzzad az ismertséged és vele együtt a kapcsolati hálód. A bloggal „márkát” építesz magadnak, ami ahhoz segít, hogy az adott cég Téged akarjon majd megszerezni. Hogy hogyan? Íme két példa a személyes ismeretségi körömből.
  • - Gus egy teljesen személyes blogot ír, és egyszerűen a közvetlen, nyílt stílusának köszönhetően lett népszerű. Neki az állásához az olvasókon keresztül vezetett az út.
  • - Renegade Fanboy Nokia mániás, így e témába vágóan indította el a blogját (természetesen angolul). Nem telt el sok hónap, amíg a cég kezdett felfigyelni az (időnként pedig meglehetősen kritikus) írásaira. A Nokia blogfigyelő oldalán elkezdték publikálni a cikkeit, a mobilcéggel foglalkozó oldalakon sorra hivatkoztak rá, s végül a céges belső levelezési rendszerben kezdték keringetni, mint kötelező olvasmányt. Nos, innen már adu ász belinkelni az pályázatkor benyújtott önéletrajzba, hogy „na, ez én vagyok.”
Twitter
Microblogging szolgáltatás, ahol 140 karakterben lehet üzenni a köznek. Gyakorlatilag rengeteg felhasználó dobálja be egy oldalra azokat a gondolatokat, amik éppen eszükbe jutnak. Itt is működik a szociális háló jelleg, meghatározhatod, hogy kinek a szösszeneteit akarod olvasni, illetve letilthatsz másokat. Na, ebbe az egyvelegbe pottyannak bele időnként álláshirdetések. Amerikában ez már olyannyira dívik, hogy létrejött a Twitter Job Search oldal is. Ott a probléma éppen abban rejlik, hogy boldog-boldogtalan felrakja az ajánlatokat válogatás nélkül, így máris kezd értéktelenné válni. Európában azonban még ez gyerekcipőben jár és főként célzottan social networking-ben jártas állásokat hirdetnek. A cégemnél Olaszországban épp most próbálkoztunk ezzel először: friss diplomást kerestünk digital marketing területre. Az eredmény biztató, 5 nap alatt megtaláltuk az ideális jelöltet.
Természetesen nem minden állást érdemes social networking oldalakon hirdetni és keresni. Ezek az eszközök főként fiatal és szellemi munkát végzők körében lehetnek népszerűek és hatékonyak. Legalábbis egyelőre :-)
 
 
Kapcsolódó írások és oldalak:

 

3 komment

Címkék: internet social network facebook linkedin twitter allaskereses toborzas


A bejegyzés trackback címe:

https://16tonna.blog.hu/api/trackback/id/tr221283030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.08.04. 10:29:48

itthon twitteren addict indított álláskeresős/ajánlós csiripelést @agencyjob néven.
egyébként tök jól összeszedted :)
jut eszembe, facebookon csinált egy srác egy álláskereső "kampányt", marketinges v saleses v hasonló volt, hogy szerezzenek neki munkát. Írtál nekik, megkaptad a CV-t, ha interjú lett belőle járt egy üveg sör, ha felvették, pedig egy görbe este, amit ők fizettek.
Persze az ilyesmit csak 1-2x lehet elsütni, de tetszett nagyon az ötlet. Próbáltam most megkeresni, de hirtelen nem találtam.
Azt meg már mondtam ugye, hogy én is iwiwen keresztül találtam meg a mostani cégemet :)
szóval a jövő a social mediaé, itt is :)

rozyka 2009.08.04. 10:42:19

@KZsuzsa: köszi az infokat! Megyek rá is keresek ezekre :-)
Iwiw-vel szemben szkeptikus voltam, de látom működik!

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2009.08.04. 22:04:28

Szia, a Zuram is a LinkedIn-en volt fent, éppen csak 1-2 adattal és mégis rendszeresen megkeresték egészen jó kis ajánlatokkal. Mostanában kezdett el azon gondolkodni, hogy akkor ezek után már rendesen feltölti az adatait (sült galamb) :)
Nagyon jó kis írás lett!
Szép napokat!
süti beállítások módosítása