HTML

Bemutatkozás

Utolsó kommentek

2009.08.25. 09:08 rozyka

Hell's Kitchen vezetői tréning 2.

Folytatódik a nemrégiben indított Gordon Ramsey-féle agytágításunk (nemcsak) menedzserek részére, melyben újabb nagyszerű vezetői fogásokra derítünk fényt a Hell's Kichen második évadjának segítségével.

 
„You never ever turn your back to your team”
Habár többször is elhangzik, hogy Ramsey „vezetőt” keres, minden versenyzőnek először is csapattagként kell helytállnia mielőtt lehetősége lenne egyénileg kitűnni. Minden egyes sorozatban kihullnak versenyzők azért, mert nem képesek együttműködni vagy mert a saját érdekeiket a csapat érdekei elé helyezik. Ez azért fontos, mert a vezetőknek tudniuk kell, a saját bőrükön kell megtapasztalniuk hogyan és mitől működik egy jól csapat. Mert –habár első emberként- mégis örökkön a csapat részei kell maradjanak és ehhez bizony alázatosságot kell tanulni. Ramsey pedig nemcsak tudja, mitől lesz egy csapat sikeres, de folyamatosan figyel és nagyon jó szeme van meglátni, mi hiányzik éppen a csapatnak és félelmetesen jól „játszik” különböző csapatkohéziót és együttműködést ösztönző eszközökkel. Olyan „eszközökre” gondolok például, mint egy informális vezető behelyezése a csapatba (Heather a fiúknál), egy bomlasztó tag eltávolítása, egy biztosan sikert hozó feladat kiosztása, közös megünneplés vagy éppen a lenti első videóban látható feladat.
És mindig világosan kommunikál a csapatnak, mindig elmondja – igaz, a maga sajátos stílusában -, hogy mi nem működik, és miért teszi azt, amit tesz.
"Do you wanna leave Hell's Kitchen?" ; "It's time to shine, big boy!"
Mint köztudott, két módja van annak, hogy egy öszvért menetelésre bírjunk: az egyik, hogy egy mogyorópálcával időnként jól rásózunk a hátsójára; a másik pedig hogy egy horgászbottal répát lógatunk az orra elé, ezzel csalogatva előrébb és előrébb. (A szakmában ezt "the stick and the carrot" illetve "push and pull" és még ki tudja milyen neveken szokták emlegetni.)
Természetesen Ramsey jól ismeri mindkét "trükköt" és előszeretettel alkalmazza is őket. Odafigyelés és érzék kell ahhoz, hogy a két módszer jól működjön. Különböző helyzetekben, különböző embereknél más-más lesz célravezető. Ramsey mesteri módon ordítja le versenyzők fejét a kritikus pillanatokban, viszont hihetetlen ravaszsággal választja ki az időpontot, amikor motivációra van szükségük. Ez utóbbi lehet néhány bátorító szó vagy éppen a napi feladat nyereménye, amikor a versenyzők ellátogatnak a nyertes jövőbeli éttermébe.
„A good leader –each and every day - has to make tough decisions”
A vezető legfontosabb, s talán egyetlen feladata döntéseket hozni. Naponta százat. Ez azért nehéz, mert nemcsak vezető, de ember is. Az ember pedig szívesen hoz olyan döntéseket, amelyekkel szemben legkisebb az ellenállás, ami népszerűséget hoz, vagy annak kedvez, akihez leginkább húz a szíve. A jó vezető (a lehetőségekhez képest) objektíven mérlegeli a helyzetet és racionális döntést hoz. Hát igen, Ramsey ezt is jól csinálja. És persze őt is utálják időnként egy darabig egy-egy kevésbé népszerű döntése után, de hosszú távon mégis éppen ezért vívja ki az emberek tiszteletét és megbecsülését.
 
És akkor most lássuk a Hell's Kitchen vezetői tréning 2. részének oktató videói (szokás szerint angolul, a lényeg magyarul az összefoglalóban):
1. Ezt a videót a 04:50 percnél induló feladat miatt tettem be, de érdemes az elején az összefoglalót is megnézni, mert jó kis képet ad arról, hogy mi is vezetett ehhez a feladathoz, milyen a csapatban a hangulat, az összetartás és milyen „eredményeket” értek el addig.

A csapatok legnagyobb gyengesége a kommunikáció és az időgazdálkodás. Erre építve kapják a következő feladatot. Mindegyik csapatnak 3 főételt kell elkészíteni a már meglévő menüből. A konyhában azonban egyszerre csak egy személy tartózkodhat és mindössze 15 másodpercig kommunikálhatnak egymással az egymást váltó szakácsok. Érdemes figyelni!
Ilyen feladatot gyakorlatilag bármelyik vezető bármikor alkalmazhat, még csak nem is kell hozzá méregdrága külső tanácsadó. Sokat segít abban, hogy az ember megálljon egy pillanatra és elgondolkozzon, hogy na, akkor most miért nem megy.

 
 
 
2. A második videó jó kis gyakorlat arra, hogy egy vezetőnek milyen döntési szituációkkal kell szembenéznie nap mint nap. Ramsey éppen ebben teszi próbára a maradék 3 versenyzőt is: nekik kell jelölniük egy-egy társukat kiesésre meghatározott kritériumok alapján. Ám ezek a kritériumok nem feltétlenül esnek egybe a saját preferenciáikkal. (Hm, ismerős helyzet, nemde?) Keith és Heather között erős a kötődés és mindegyikük megkérdőjelezhetetlenül jó szakács, míg Virginia meglehetősen kívülálló, kevésbé tapasztalt, viszont az adott este jól teljesített és ő volt a legmagabiztosabb, amikor a „hotplate”-et kellett vezetnie.
Ramsey meghallgatja a versenyzőket, majd ismét csak meglepő döntést hoz. Vagyis, nem is olyan váratlan vagy értehetetlen ez a döntés, egyszerűen nagyon jól kiismeri az embereit, jól látja az értékeiket és a gyengeségeiket. És ez azon nyomban ki is derül!
A videó végén pedig egy minden vezető által megszívlelendő idézet Ramsey-től. „Két választásod van: te viszed a csapatot vagy a csapat visz téged.”

 

Szólj hozzá!

Címkék: video csapat ramsey motivacio trening dontes vezeto hellskitchen


A bejegyzés trackback címe:

https://16tonna.blog.hu/api/trackback/id/tr111325677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása